Zatrucie pokarmowe to choroba spowodowana spożyciem skażonej żywności. Może mieć charakter bakteryjny, wirusowy lub pasożytniczy. Zatrucie pokarmowe ma wiele różnych objawów, ale najczęstsze z nich to nudności, wymioty i biegunka. Chociaż każdy może zachorować na zatrucie pokarmowe, niektóre osoby są bardziej zagrożone: niemowlęta i małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze, osoby o osłabionym układzie odpornościowym oraz osoby cierpiące na choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, choroby wątroby i nerek. Dwie najważniejsze rzeczy, które należy wiedzieć o zatruciu pokarmowym, to jak do niego dochodzi i jak rozpoznać objawy.
Kiedy potrzebujesz pomocy medycznej
Zatrucie pokarmowe jest częstym zjawiskiem i zazwyczaj można je leczyć w domu. Jeśli jednak objawy są poważne, trwają zbyt długo lub wystąpiły u osoby z osłabionym układem odpornościowym, należy skorzystać z pomocy lekarskiej.
-
Jeśli masz osłabiony układ odpornościowy, musisz bardziej uważać na to, co i jak jesz. W przypadku infekcji lub przyjmowania antybiotyków, należy zachować jeszcze większą ostrożność.
-
W przypadku wystąpienia takich objawów, jak krew w stolcu lub wysoka gorączka, należy zwrócić się do lekarza, ponieważ mogą to być oznaki zakażenia.
-
Jeśli objawy takie jak wymioty lub biegunka utrzymują się dłużej niż 48 godzin, należy zgłosić się do lekarza.
-
Jeśli objawy takie jak wymioty lub biegunka utrzymują się dłużej niż 24 godziny, a pacjent podróżuje samolotem, autobusem lub pociągiem, przed podróżą powinien zgłosić się do lekarza.
Jeśli dopadnie Cię zatrucie pokarmowe, jest kilka rzeczy, które możesz zrobić w domu. Dużo odpoczywaj. Twój organizm wykorzysta ten czas na walkę z infekcją, a odpoczynek pomoże zapobiec innym powikłaniom. Pij dużo płynów. Pomoże to uporać się z biegunką i zapobiegnie odwodnieniu. Jedz miękkie, lekkostrawne pokarmy. Do czasu ustąpienia objawów unikaj pikantnych i ciężkich potraw. W razie potrzeby zażywaj środki przeciwbólowe.
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego
Zatrucie pokarmowe to choroba spowodowana spożyciem skażonej żywności. Istnieją trzy główne rodzaje: bakteryjne, wirusowe i pasożytnicze. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, należy dokładnie myć owoce i warzywa, dokładnie gotować żywność, utrzymywać kuchnię w czystości, utrzymywać odpowiednią temperaturę żywności i uważać na to, z kim się je. Ważne jest, aby odróżnić zatrucie pokarmowe od innych powszechnych chorób, takich jak przeziębienie czy grypa, ponieważ objawy, przyczyny i sposoby leczenia tych trzech chorób znacznie się różnią. Ważne jest, aby znać różnicę między zatruciem pokarmowym a innymi powszechnymi chorobami, aby móc szybko zidentyfikować przyczynę dolegliwości i wiedzieć, jak ją leczyć.
- Admin